heading

Как да изберете правилните обувки за Вашето дете

Във всяка възраст на детето от прохождането до израстването и възможноста само да прецени собственото си удобство, Вие сте тези, които трябва да подберат удобни и качествени обувки, с които крачетата на млките пакостници да се развиват правилно. От добрата походка зависи и стойката на детето, ако стъпалото се натоварва в погрешни участъци, това може да доведе до изкривяване на краката, а за да компенсира неудобството на тялото може да се деформират таза и гръбнака при израстване. Затова не подценявайте детските обувки и още от първата покупка инвестирайте в здравето и комфорта на своето съкровище.   Трудно е да прецените дали избраният от Вас модел бебешка обувка е идеален за прохождащото Ви дете, повечето модели са трудни за обуване, тъй като мъниците свиват пръстчета и така не успяват да мушнат стъпалото напред. По-лесно ще Ви е, ако очертаете на картон и изрежете шаблон на крачето. Така ще е лесно да измерите със стелката на всеки модел. Имайте в предвид, че крачетата са пухкави и гъвкави, така че могат да се поберат и в една идея по-тесни обувки. Не купувайте по-големи от необходимият размер, така само ще навредите на правилната походка на прохождащото бебе.   Мерете периодично стъпалото на детето с първоначалния шаблон, поне веднъж месечно и направете нов при необходимост. Ако има издължаване на крачето ще трябва да купите нови обувки, пръстчетата трябва да могат да „дишат“ и да не стоят свити.   За доброто здраве на малките крачета е необходим и избор на качествени чорапки от естествен материал, фин памук или бамбук. Във състава задължително фигурира и процент на еластан, обръщайте внимание да е не повече от 5%.  
  • Ето няколко често срещани грешки при избор на обувки: „Убива ли те?“ Повечето малки децата още не разбират дали обувката им е точна или стиска. Крачето им е в процес на развитие, гъвкаво и пластично, а прагът на чувствителност – нисък. Накарайте го да се разходи или да потича в магазина и наблюдавайте походката му-дали се запъва или обувката му „хлопа“.
  • „Тези са с моя любим герой“ Пъстрите модели и анимационни герой са предпочитани от децата, но дали качеството е подходящо? Само за да се сдобият с желаното те могат просто да излъжат, че обувката им е точна. Преди да ги зарадвате с новата придобивка, огледайте добре и преценете дали товае подходящият избор за нуждите на детето Ви. Не мерете подметката на обувката с крачето на детето. Подметката няма нищо общо с размера на вътрешната част, тя може да е по-широка и по-дълга. Направете тест с шаблона на крачето.
  • „Тези са намалени, ще ги купя за на есен“ В търговските вериги има много намаления и изкушението е голямо. Не се подлъгвайте и не купувайте обувки за бъдещо ползване, избирайте само такива, които ще се носят веднага. През зимния сезон правилото за размера е да бъде с един по-голям от необходимото.
  • Ортопедични обувки Ако детето ви няма нужда от специални стелки не натоварвайте крачетата му, тъй като то ще свикне от малко да носи такива обувки и ще му е трудно да ходи с обикновените чифтове впоследствие. Оглеждайте стойката на палавника си и следете са отклонения, реагирайте навреме, за да можете да отстраните проблема. Консултацията с ортопед в ранна възраст е задължителна, а на по късен етап дори и да няма деформации, можете да правите профилактични прегледи за да сте сигурни в здравата и правилна стъпка на детето.